- Bescherm je woning tegen waterschade door bv. waterbestendige schotten voor ramen en deuren te plaatsen of verluchtingsopeningen te verhogen of af te dichten. Alle tips om je woning tegen waterschade te beschermen, vind je terug op de pagina 'Hoe bescherm ik mijn woning tegen waterschade?'
- Zorg dat je wat pvc-zakken bij de hand hebt. Die kan je vullen en gebruiken als zandzakjes.
- Zorg ervoor dat je in de woonruimtes op de benedenverdieping en/of voor de kelder toestellen en meubels kan ophogen (bv. met snelbouwstenen).
- Koop een waterpomp (met een lange afvoerslang) om het binnenkomende water weg te kunnen pompen. Voorzie ook laarzen, emmers en trekkers.
- Zorg voor batterijen en noodverlichting (geen kaarsen).
- Maak stookolietanks goed vast en dicht de openingen.
Overstromingen
Overstromingen kunnen we nooit helemaal vermijden. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten wat je moet doen als het effectief overstroomt.
Check of je in overstromingsgevoelig gebied woont
Daarvoor kan je de Watertoets raadplegen. De Watertoets helpt bij het beoordelen van de impact van ruimtelijke plannen en vergunningen op het watersysteem. Particulieren kunnen via de kaart nagaan of hun woning in overstromingsgevoelig gebied ligt.
Volg de waterstanden en voorspellingen
Via Waterinfo blijf je op de hoogte van de huidige waterstanden en voorspellingen rond overstroming, neerslag, droogte en getijden.
Ontdek wat je kan doen voor, tijdens of na een overstroming
Voor een overstroming
Tijdens een overstroming
- De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722. Gebruik het e-loket www.1722.be of bel het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er geen levensgevaar is (bv. water in de straat, ondergelopen kelder, ...).
- Plaats een waterdichte afdichtingsplank in de deuraanslag en dicht af met silicone.
- Maak met zandzakken kleine dammen voor kelderopeningen, buitendeuren, ... Zandzakjes kan je meestal bekomen via de brandweer of technische diensten.
- Neem tapijten weg en breng je meubels op een veilige hoogte.
- Breng waardevolle voorwerpen en belangrijke papieren (contracten, facturen, ...) naar een hogere verdieping.
- Sluit zo nodig de hoofdkranen voor gas, electriciteit en water af.
- Parkeer je auto op een veilige plaats.
- Zorg ervoor dat losliggende voorwerpen in de tuin niet kunnen wegdrijven.
- In de meeste getroffen zones komen spontaan hulpacties onder buren op gang. Deze vrijwilligers kunnen helpen om je gezin, woning en huisraad te beschermen. Je kunt zelf ook een handje toesteken om anderen te helpen.
In geval van evacuatie:
- Voorzie reservekleding en laarzen.
- Sluit de hoofdkranen voor gas, electriciteit en water af.
- De politie zal je huis bewaken, maar zorg ervoor dat ramen en deuren op slot zijn.
- Als je niet bij familie of vrienden terecht kunt, zal je op een veilige locatie opgevangen worden.
Na een overstroming
- Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Hij kan al je vragen beantwoorden en zal je helpen om de schaderegeling op gang te brengen. Overstromingsschade is gedekt door de brandverzekering, ook als de overstroming niet erkend is als natuurramp.
- Neem foto's van de beschadigde plaatsen: ze kunnen van pas komen in je verzekeringsdossier.
- Reinig je woning en desinfecteer met bleekwater.
- Verlucht en verwarm tegelijkertijd de kamers waar water binnen stond.

Bescherm je woning tegen waterschade
Met preventieve maatregelen kan je de impact van overstromingen en schade aan je woning verminderen.
In de brochure 'Individuele bescherming tegen overstromingen' vind je concrete tips om waterschade aan woningen te voorkomen. Waarom je woning beschermen? Hoe kan je water buiten houden? Hoe krijg je water buiten? Hoe kan je waterresistent bouwen? De tips kan je als lokale overheid, aannemer of architect delen met bewoners.
Types overstroming
We spreken van een bovengrondse overstroming als een beek of rivier overloopt, of als water afstroomt vanuit velden, tuinen of de straat. Bij een ondergrondse overstroming zet een hevige regenbui druk op het rioleringsstelsel en veroorzaakt het wateroverlast in of rond de woning.
Tips bij een bovengrondse overstroming
- Vermijd dat water de woning kan binnenstromen:
- verhoog of afdicht verluchtingsopeningen,
- maak de gevel waterdicht,
- plaats schotten voor ramen en deuren.
- Vermijd dat het water de woning kan bereiken: een aarden berm of gemetselde of betonnen keermuur houdt het overstromingswater tegen op enige afstand van het gebouw zelf.
- Voer regen- en afvalwater (vertraagd) af: overtollig water kan je verpompen naar een andere locatie en/of tijdelijk bufferen.
- Pas je woning aan.
Tips bij een ondergrondse overstroming
- Vermijd dat er water terugstroomt tot in de woning of regenwaterput:
- Breng bij voorkeur alle regen- en afvalwater samen in aparte afvoerleidingen en rust elke leiding uit met een terugslagklep,
- Voorzie een individuele beveiliging voor de afvoeren op de plek waar het water uitstroomt. Lees meer over putdeksels en kloksifons beveiligen en opblaasbare ballon,
- Zorg ervoor dat het water dat op de woning valt of afvalwater vanuit de woning (vertraagd) afgevoerd kan worden: installeer een pomp- en/of bufferput.
- Scheid je regen- en afvalwaterstromen: ontdubbel in de mate van het mogelijke je riolering.